Submenu

Voorzieningen in de buurt

16-05-2022
271 keer bekeken 3 reacties

Op de plek waar nu de openbare basisschool Wereldkidz Bolenstein gevestigd is, ontstaat in de toekomst mogelijk ruimte voor een nieuwe voorziening of voor woningen.

Voorzieningen zijn alle zaken waarvan bewoners gebruik kunnen maken. Voorbeelden zijn een ontmoetingsplek in bijv. een wijkcentrum, supermarkt, apotheek, bibliotheek, sporthal, etc. 

We vroegen u wat u het liefst terugziet op de Wereldkidz-locatie. Tot eind juni 2022 was u in de gelegenheid om uw reactie te plaatsen over dit onderwerp. Dit is nu niet meer mogelijk. Op dit moment zijn alle reacties verzameld en gebruikt om het stedenbouwkundig programma van eisen definitief te maken. Via deze link leest u terug wat er met de reacties gedaan is.

Afbeeldingen

3  reacties

Nathalie

22-05-22 om 14:40

Mis een plek waar de jeugd pubers zich kunnen vermaken. Van af een jaar of 10 willen ze niet meer naar een speeltuin maar kunnen nu nergens heen om te socialiseren.  Gaan hangen op plakken waar de volwassenen ze niet willen hebben dus een buurthuis of idd zou super zijn. Zodat de jongeren onder controle van wijk werker samen kunnen zijn en activiteiten kunnen doen met leeftijdsgenoten 

margot laskowski

04-06-22 om 23:09

 

een zwembad zoals die ooit is weggegaan dat lijkt mij wel wat ,of een bibiotheek een sportschool zou ook erg fijn zijn .

een supermarkt ook geen bezwaar 

Karen

13-06-22 om 22:33

Voorzieningen zijn uiteraard mooi maar voorzieningen brengen vaak ook extra drukte (en overlast) met zich mee. 
De locatie Wereldkidz zit niet aan een doorgaande weg zoals het winkelcentrum Plesmanlaan maar in een dichtbevolkt (en daarmee relatief druk) woongebied. 
Dat betekent dat de bezoekers van een eventuele voorziening ook de woonstraten moeten gebruiken als toegangsweg en in de woonstraten zullen parkeren (tenzij je ondergronds parkeren aanlegt, maar dan nog is de capaciteit van de wegen beperkt).  
Met de supermarkt en andere winkels op de Plesmanlaan, is de meerwaarde van winkels in de Troelstrastraa zeer beperkt en weegt mijns inziens niet op tegen de overlast en drukte die het met zich meebrengt. 
Buurthuizen en sporthallen zijn vaak alleen rendabel (en aanrekkelijk voor jongeren*) als daar ook in de avonduren activiteiten plaatsvinden. 
Gezien het een woongebied is, is het goed denkbaar dat activiteiten in de avond voor overlast zorgen en er op dat moment weinig parkeerruimte vrij is omdat bewoners dan ook in de straat parkeren. 

Daarmee lijkt een voorziening met een niet te groot publiek en dagactiviteiten het hoogst haalbare in een dichtbevolkt woongebied (zorgvoorziening wellicht? Apotheek, fysiotherapie?). 

Overigens is in de huidige schets de voorziening ingetekend op een plek met hoogbouw (combi wonen/voorziening?), waar in de visie oorspronkelijk een groen lint was ingetekend. Zorg er alsjeblieft voor dat de woningen, een eventuele voorziening en de bij beide horende parkeerruimte in balans blijven met een groene, aantrekkelijke woonomgeving. Daarmee voorkom je veel klimaat- en andere problematiek voor zowel de huidige en toekomstige bewoners maar ook voor de gemeente en Portaal die bij problematiek om een oplossing zullen worden gevraagd.

* Als het gaat om jongeren is de vraag of een buurthuis tegemoet komt aan hun wensen. Jongeren zetten zich rond de puberteit af tegen hun ouders/omgeving. Niet altijd makkelijk maar wel zoals het hoort :) Ze zoeken hun eigen weg en hun eigen plek. Een door de overheid 'voorgeschreven' plek (zoals een buurthuis) is daarmee voor veel jongeren niet aantrekkelijk want het is niet echt 'van hen'.  Zeker overlastgevende jongeren vinden een buurthuis weinig sexy en daarmee bereik je niet het gewenste effect. Je kunt buitenruimte inrichten met 'speel- en hangtoestellen' die aantrekkelijker zijn voor wat oudere kinderen/jongeren.  Doordat het een buitenruimte is, heeft het een vrijblijvender karakter dat beter aansluit bij jongeren die hun eigen weg zoeken. Maar we moeten ook beseffen dat de huidige jonge generatie anders en meer digitaal opgroeit, dan de jongeren van 'vroeger'.  Wellicht zijn zeker de jongeren die naar de middelbare school gaan, meer geholpen met een goede busverbinding naar de stad (terras, bioscoop, winkels) dan met een buurtvoorziening in het dorp. 

Cookie-instellingen