Submenu

De sportspullenbank

04-04-2024

Erna Truijens is de trotse drager van de Erasmuspeld en bescheiden over de talrijke onderscheidingen die ze als vrouwelijk, sociaal ondernemer ontving. Ze is de oprichter van De Sportspullenbank en houder van het uitgiftepunt Fietsbank. Met beide banken wil Erna impact maken op De Kaai.

Erna Truijens | 55 | Oprichter Sportspullenbank Nederland | Houder uitgiftepunt Fietsbank | Initiatiefnemer van het Rotterdams Netwerk voor Vrouwen in de Sport | Drager van de Erasmusspeld, toegekend door de Gemeente Rotterdam

Wat doet de Sportspullenbank?
De Sportspullenbank zamelt sportspullen in en distribueert die aan instellingen als het Leger des Heils, Sport Mee, De Harde Leerschool, diverse straatvoetbalteams en speeltuinen. Zo komt alles bij mensen die geen geld hebben voor sporten of sportspullen - en die sporten vaak ook niet van huis uit hebben meegekregen. Met onze spullen kunnen ze bijvoorbeeld wel ineens gaan hardlopen of een balletje trappen. Als mensen ervaren hoe goed sport voor hen is, dat ze er blijer en gezonder van worden, dan willen ze zich er ook voor inspannen dat hun kinderen kunnen sporten.

Hoe is het in Rotterdam gesteld met sportende kinderen?
Fysieke en mentale gezondheid gaat niet zonder financiële gezondheid. Zelfredzaamheid is niet hetzelfde als ook kunnen sporten. Ook hier zie je dat de kloof tussen rijk en arm groter is geworden. Maar sporten hoort geen privilege te zijn, is voor iedereen belangrijk. We willen een wereld met gezonde kinderen. Kinderen die met sporten ook andere vaardigheden opdoen: doorzetten, incasseren, samenwerken. Door bezuinigingen zijn er steeds meer sportfaciliteiten uit de wijken verdwenen. Sportclubs gingen naar velden aan de randen van de stad. Maar als je geen auto hebt of geld voor openbaar vervoer, dan is dat een groot obstakel. In Delfshaven is acht jaar geleden een hockeyclub opgericht. Daar zie je dat het werkt als kinderen in hun eigen buurt kunnen sporten. De club is een enorm succes!

Hoe komen jullie aan alle materialen?
Het grootste deel komt van bijna 40 kledingcontainers die bij de sportclubs en wijkhuizen in heel Groot Rotterdam staan en waarin particulieren spullen deponeren. Verder zijn het restpartijen van evenementen, zoals drinkbekers en reflectiehesjes. Ballen komen we altijd te kort. Voetballen, tennisballen, volleyballen, basketballen, handballen, ga maar door. Die zijn dus meer dan welkom! Net als kicksen en bokshandschoenen.

Wat gebeurt er vervolgens met de spullen?
Een hecht team van vluchtelingen uit Syrië, Yemen, Soedan en Palestina doet de eerste, ruwe sortering. Kijk, hier zie je de jongens op deze poster, onze Wall of Friendship. Ze weten precies wat we nodig hebben en in welke staat de spullen moeten zijn. Vervolgens vindt de verdere selectie plaats door mijn onmisbare vrijwilligers. Ze selecteren heel secuur. Want we willen spullen die je zelf zou dragen of waarin je je kind zou willen kleden. Spullen in goede staat, zonder gaten of vlekken die er niet uitgaan.

Wat is het verdienmodel?
Dat is er niet. We geven alles weg. Gratis! Vorig jaar hebben we met circa 165 uitgiften 32.000 stuks weggeven. We zijn een goed doel, volledig onafhankelijk en iedereen werkt hier onbezoldigd. We vechten voor de straat. Want door mensen te faciliteren, creëer je trots, eigenwaarde en zelfvertrouwen. Spelen kun je op duizend manieren; je moet alleen de creativiteit stimuleren.

Hoe kwam je op het idee voor de Sportspullenbank?
Ik zet me graag in voor anderen, met name voor vrouwen en kinderen en voor kwetsbare groepen in de samenleving. Adel verplicht, noblesse oblige is een eeuwenoud principe. Dat sterke schouders de lasten voor de minder fortuinlijke dragelijk maken. Ik ga daarom zelf veel naar sportpleintjes, stap op iedereen af. Zo had ik laatst, in de stromende regen, enorme lol met een groep jonge kerels van een boksschool. Eén droeg er een elektronische enkelband. Hadden ze later een foto op hun social geplaatst. Iedereen een big smile en hadden ze mij de eretitel MVP gegeven: most valuable player. Dat doet me dan wel wat.

Kun je wat vertellen over de Fietsbank?
Sinds kort is hier ook het uitgiftepunt van de Fietsbank. Een netwerkorganisatie die nauwe banden onderhoudt met andere organisaties in Rotterdam. De Fietsbank zamelt fietsen in en repareert tweedehands fietsen. Ze zijn voor stadgenoten die graag een fiets willen, maar zich er geen kunnen veroorloven.  Op dit moment is de Fietsbank alleen voor bewoners van Charlois en Feijenoord. Rotterdammers die voldoen aan de voorwaarden kunnen een fiets aanvragen bij de Vraagwijzer. Minder vervoersarmoede en meer mobiliteitsgeluk heeft een grote impact op het leven van mensen. Het leidt tot een betere gezondheid, een toename van sociale contacten, meer kans op werk en een grotere mate van onafhankelijkheid. Het beschikbaar stellen van een fiets levert dus veel op!

Cookie-instellingen